Loading...

E8000 – 60 procent starkare sågar till det möjligas gräns

 

e8000_300_071122

Logosol E8000 är sågaggregatet som många solosågare har drömt om. Det levererar hela 60 procent mer kraft än E5000. Men den stora bedriften är att kraften hämtas ur en vanlig trefashandske med 16 ampere.

 

 

 

Logosol E5000 är en slitvarg med dokumenterat goda egenskaper. Men ibland skulle det behövas mer kraft, i hårda träslag och när sommarhettan gör att motorskyddet slår ifrån. Lösningen har varit att montera en fläkt. Den ingår i det hittills största sågaggregatet E6000 och kan eftermonteras på övriga elsågar. Fläkten fungerar bra, men är inte den optimala lösningen. Mattias Byström, som konstruerat Logosol E8000 tillsammans med Jonas Höglund, förklarar varför.
– Motorn blir överhettad vid maximalt effektuttag och det är bättre att höja effekten än att kyla bort värmen.

Lättare sagt än gjort, eftersom det hittills inte funnit någon starkare elmotor på marknaden som nöjer sig med 16 ampere.
Nu finns den, den unika motorn är utvecklad och tillverkad på uppdrag av Logosol.
– Oberoende tester visar att maxeffekten är 16 kilowatt. Motsvarande siffra för E5000 är 10 kW, säger Mattias.
16 000 watt på vanlig trefas borde inte vara möjligt. Men hittills har inte en enda säkring gått, vare sig hos Logosol eller hos Matts Bergman, en rutinerad solosågare som varit provförare under sommaren.
– Ett underbart sågaggregat, säger Matts som sågade så fort han kunde när det var 30 grader varmt, timme efter timme utan ett enda stopp.

Förklaringen till att propparna håller är enkel. När elmotorn arbetar på högsta effekt omvandlas mycket av energi till värme, vilket i sin tur gör att elförbrukningen drar iväg. Tack vare högre verkningsgrad ger E8000, trots lägre elförbrukning, högre effekt på kedjedrevet. E8000 är så stark att den aldrig når sin maxeffekt. Den arbetar hela tiden på lagom nivå och det blir aldrig strömrusning. Sågaggregatet startar så snabbt att det inte krävs Y/D-start.
– Begränsningen ligger i svärd och kedja. Det går helt enkelt inte att ta ut all den kraft som motorn kan leverera, säger Mattias som verkligen försökt få den att krokna.
– Motor och elmatningen är så starka att tunga stockar flyttar på sig om man matar på för hårt, säger Mattias.
Logosols såghus är dock inte en representativ miljö. 16-ampereuttaget konkurrerar inte med andra strömförbrukare.
Hemma hos Matts Bergman är hela fastigheten bara säkrad till 16 ampere.
– Med min gamla E5000 gick propparna ibland. Med E8000 har jag inte bytt en propp, säger Matts.
Efter provkörningen köpte han den första serietillverkade E8000 och var så angelägen att få den snabbt så att han var med vid monteringen. Logosol E8000 tar kedjesågningen till det möjligas gräns, utan att bli överhettad.

 

nyhetsbrev banner no-985px

Norlog AS | Sandefjord | Inderøy | Telefon: 47 87 50 00 |