Loading...

Den nya timmerfräsen med rikt- och planfunktion

Den nya timmerfräsen till Logosols stockbandsåg är på samma gång en rikt- och planhyvel för långa balkar i dimensioner upp till 600 x 600 millimeter.

 

lm40_timmerf.081203

Hela motorpaketet med kutter kan förskjutas i sidled, vilket ger en hyvelbredd på 600 mm.

Målet var att konstruera världens bästa timmerfräs till bandsågen Logosol LM40. Resultatet blev på samma gång en unik balkfräs som redan på idéstadiet väckt stort intresse i Tyskland.


Den nya timmerfräsen är mycket stabil och har formen av en vagn som löper på samma räls som sågaggregatet till Logosol LM40. Fräsen är byggd runt samma kutter som sitter i Logosols fyrkutterhyvel. Kuttern är 410 millimeter bred, vilket innebär att man kan fräsa 16 tum grova block för timring. Hela fräsenheten är dessutom flyttbar i sidled, vilket betyder att man i två moment kan fräsa 600 mm breda block.

Bot mot förskjutning

Till fräsen hör nykonstruerade anhåll som sätter stopp för ett fel som andra timmerfräsar besväras av. Om blocket är lite för smalt eller brett blir draget sidoförskjutet. Med den nya timmerfräsen kompenseras felet så att t ex innerväggen blir helt jämn och måttfelet hamnar på utsidan. Långdraget kommer alltid mitt över rundningen för en tät anslutning mellan stockarna. Konstruktionen gjordes för att fräsa block för timring. Men när prototypen visades för Logosols bolag i Tyskland blev reaktionen att det här, det är världens bästa balkfräs. Konstruktören Mattias Byström förklarar:
– I Tyskland byggs tio gånger fler korsvirkeshus än timmerhus. Dessutom har stort sett varenda bostadshus grova balkar i takkonstrruktionen. Det ska vara massiva balkar, inte limträ.

Kraftfull "Balkenhobel"

För att rikta och planhyvla balkarna krävs dyra industrimaskiner. Alternativet är handhållna maskiner som inte kan mäta sig i precision och kapacitet. Med Logosols nya timmerfräs blir det helt plötsligt att till rimlig kostnad skaffa sig en riktig "balkenhobel" som rikt- och planhyvlar block på upp till 600 x 600 millimeter. Genom att fräsen bygger på en kutter från en hyvelmaskin går det även att använda ett stort antal plan- och profilstål. Det är inga problem att hyvla fram en grov balk med rundade kanter och dekorativa pärlor.
Prototypen finns idag i Tyskland där rutinerade timmermän redan vid första demonstrationen har tagit den till sitt hjärta.
Logosols "balkenhobel" tar kors virkesbyggandet till nya höjder.

Banner bestall-produktkatalog 2016 2017 NO foot

Norlog AS | Sandefjord | Inderøy | Telefon: 47 87 50 00 |